Jul utan djur

HemMatOm

Revbensspjäll

Photograph of Seitanspjäll med smak av äpple och kanel
Seitanspjäll med smak av äpple och kanel

Kanelstänger att hålla i och en söt men het glaze med smak av äpple ger dessa revbensspjäll en given plats på julbordet!

Photograph of Seitanspjäll
Seitanspjäll

Revbensspjäll hör till på julen, och vem vill äta skelett när dessa fantastiska seitanbaserade spjäll finns?

Photograph of Revbensspjäll med coleslaw
Revbensspjäll med coleslaw

Lika goda varma som kalla och underbart oljiga och salta! De här spjällen är garanterat fria från alla sorters ben,

Skinka

Photograph of Griljerad kålrot
Griljerad kålrot

Varför nöja sig med tråkig grisrumpa när en kan låta en vacker gyllene kålrot trona på julbordet?

Photograph of Julskinka
Julskinka

Julen är matresternas tid, och få saker är lika magiska som att krypa upp i soffan med julklappsboken och en skiva julvört med en tjock bit julskinka och ett tunt lager söt senap på.

Photograph of Griljerad tofu
Griljerad tofu

Vill du inte krångla till det med något avancerat köttsubstitut? Ingen fara, tofu fungerar hur bra som helst som skinka!

Photograph of Griljerad julsk*nka
Griljerad julsk*nka

Det här recpetet använder sig av Astrid och apornas produkt sk*nka, som går att få tag på i många stora matbutiker runt om i landet.

Godis

Photograph of Fudge
Fudge

Vem saknar inte fudge som julgodis? Det går precis lika bra att göra på havregrädde som på kogrädde!

Photograph of Knäck
Knäck

Havregrädde fungerar precis lika bra som kogrädde till knäck! Gillar du inte mandlar, hoppa bara över dem eller byt ut dem mot någon nöt du föredrar.

Photograph of Apelsin- & chokladbollar
Apelsin- & chokladbollar

En twist på vanliga chokladbollar som med sin apelsinsmak passar pefekt efter (eller före!) julbordet!

Sill

Fler »
Photograph of Skärgårdssill utan sill
Skärgårdssill utan sill

Sill utan sill, med smak av skärgården! Kan det bli mycket bättre än så?

Photograph of Senapssill på aubergine
Senapssill på aubergine

Senapssill är av förståeliga skäl en riktig klassiker på julbordet, och att byta ut sillen mot aubergine gör det bara bättre!

Photograph of Skagensill
Skagensill

Vad är ett julbord utan skagensill? Detta recept låter aubergine vara stjärnan, så kan fiskarna få ägna sig åt trevligare saker.

Photograph of Klassisk inlagd sill
Klassisk inlagd sill

Det går att köpa färdig vegetarisk sill, men visst är det mycket roligare att laga själv? Här är ett recept som ger en sill med klassisk smak!

Fisk

Photograph of Lutlök
Lutlök

Det här receptet innehåller varken lut eller fisk, men det blir precis lika bra ändå!

Photograph of Gravad lax
Gravad lax

Om all aubergine har gått åt till andra fiskrecept går det att använda zucchini, men det blir inte lika fiskigt.

Photograph of Strömming
Strömming

Låt fiskarna stanna kvar i vattnet och låt aubergine ta platsen istället! Det är både godare och snällare.

Photograph of Ugnskokt citronspäckad l*x
Ugnskokt citronspäckad l*x

Vegansk lax går att hitta i asiatiska livsmedelsbutiker och passar utmärkt i recept som detta!

Köttbullar

Photograph of Seitanköttbullar
Seitanköttbullar

Sojaprotein eller tofu? Det här receptet blir lika bra med båda, så det är upp till dig att välja! Eller så gör du två satser, en av varje!

Photograph of Köttbullar i gräddsås
Köttbullar i gräddsås

Inte bara är de här "köttbullarna" fantastiskt goda, de serveras dessutom i en underbar gräddsås som tar rätten till nästa nivå!

Photograph of Köttbullar
Köttbullar

Hemrullat är godast! Du kommer aldrig vilja köpa färdiga mer efter att ha testat det här receptet.

Photograph of Auberginebollar
Auberginebollar

Aubergine är inte bara bra som sillsubstitut, det blir också riktigt grymma julköttbullar!

Janssons

Fler »
Photograph of Fiskvännens frestelse
Fiskvännens frestelse

Att tartex är gott på smörgås vet förmodligen varenda vegan, men lika många kanske inte har koll på att det passar perfekt i gratäng!

Photograph of Janssons frestelse med tångcaviar
Janssons frestelse med tångcaviar

Många veganer har ätit och förundrats över tångcaviar, men inte lika många vet att det passar perfekt i Janssons frestelse!

Photograph of Janssons frestelse
Janssons frestelse

Ett måste på julbordet! Gröna oliver och kapris ger en fantastisk sälta för ett perfekt resultat.

Photograph of Vegetarisk Janssons frestelse
Vegetarisk Janssons frestelse

Krispig yta, krämig och god inuti, och med soltorkade tomater istället för ansjovis. Låter inte det hur bra som helst?

Bakat

Photograph of Hannas vörtbröd
Hannas vörtbröd

Detta recept går att variera i det oändliga genom olika kombinationer av vätska och mjöl! Är du sugen på ett tungt med rågmjöl och porter eller ett lättare med grahamsmjöl och svagdricka?

Photograph of Tant Harriets veganska pepparkakor
Tant Harriets veganska pepparkakor

Se måttangivelserna på kryddorna som en guide och prova dig fram till din egen perfekta kryddblandning!

Sylta

Photograph of Vegansk sylta
Vegansk sylta

Sylta är kanske det en minst av allt förväntar sig ska gå att göra veganskt, men det är faktiskt inte alls svårt!

Photograph of Bovetesylta
Bovetesylta

Bovete är faktiskt inget sädesslag, även om det är lätt att tro det. Det är istället nära släkt med rabarber, och passar utmärkt att göra sylta på!

Projektet Jul utan djur drivs av David Hallberg Jönsson. Alla recept och bilder tillhör sina respektive upphovspersoner.

Kontakt: d@vidhallberg.se