Mat > Janssons > Janssons frestelse

Janssons frestelse

Av Veganvrak.

Ett måste på julbordet! Gröna oliver och kapris ger en fantastisk sälta för ett perfekt resultat.
Foto: .

Ingredienser

ca 1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1,5 dl kapris
1,5 dl gröna oliver, gärna med kärna
2,5 dl havregrädde (1 pkt)
1,5 dl sojamjölk
1 msk spad från kaprisen
1 krm malen kryddpeppar
salt
2 msk ströbröd
flytande mjölkfritt margarin

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skär den i tunna strimlor (använd gärna mandolin om du har det). Lägg den i en bunke med vatten medan du förbereder det andra så att inte potatisen blir brun. Strimla lökarna fint. Kärna ur oliverna och skär dem i mindre bitar. Blanda oliver och kapris.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsfast form. Fördela olivröran över potatisen och lägg på resten av potatisen. Blanda havregrädde, sojamjölk, kaprisspad och kryddpeppar. Smaka av med salt. Häll blandningen över potatisen och strö över ströbröd. Ringla över flytande margarin och ställ frestelsen i nedre delen av ugnen. Grädda 45-60 minuter.