Mat > Revbensspjäll > Seitanspjäll med smak av äpple och kanel

Seitanspjäll med smak av äpple och kanel

Av Vardagsmatad.

Kanelstänger att hålla i och en söt men het glaze med smak av äpple ger dessa revbensspjäll en given plats på julbordet!
Photograph of Seitanspjäll med smak av äpple och kanelFoto: Vardagsmatad.

Ingredienser

2,5 dl vetegluten
1 msk paprikapulver
2 tsk lökpulver
1 st vitlöksklyfta
2,5 dl vatten
2 msk jordnötssmör (slät)
2 msk ljus sojasås
10 st långa kanelstänger

Äppelglaze:
1 dl äpplemos
0,5 dl ljus sojasås
1 msk mörk sojasås
1/5 dl ketchup
2 st vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrö
3 msk ljus sirap
1 nypa chiliflakes
1/2 tsk rökarom

Gör så här

Blanda vetegluten, paprika- och lökpulver i en skål. Pressa vitlöken och rör ut med vatten, sojasås och jordnötsmör separat. Rör sedan ned de blöta ingredienserna i veteglutenet hastigt med en gaffel.

Degen skall inte vara för vattning men inte heller kladdig så att den fastnar på fingrarna. Knåda degen i minst 5 minuter så att glutenet binder och degen börjar bli gummilik och fast. Låt degen vila i 15 minuter.

Dela upp degen i två delar. Använd fingrarna eller en kavel för att platta ut dessa så mycket du kan. Placera ut kanelstängerna med jämna mellanrum på den ena plattan och lägg över den andra. Låt kanelstången sticka ut en liten bit. Knåda in kanelstängerna så att glutendegen håller dem fast.

Olja en ugnsform och sätt på ugnen på 175 grader. Stek seitanspjällen i ugnen i 25 minuter. Blanda under tiden samman äppelmos, soja, rökarom och ketchup i en skål. Stöt fänkålsfrön i en mortel och tillsätt tillsammans med sirap, vitlök och chili efter smak.

Låt seitanspjällen svalna en aning. Pensla sedan ordentligt med äppleglaze och grilla på hög värme tills spjällen fått en karamelliserad, krispig och fin yta. Pensla gärna på mer glaze när du vänder spjällen. Det går lika bra att grilla på en bordsgrill som att grilla på en kolgrill eller direkt på gallret i en ugn.