Mat > Köttbullar > Seitanköttbullar

Seitanköttbullar

Av Vardagsmatad [PDF].

Sojaprotein eller tofu? Det här receptet blir lika bra med båda, så det är upp till dig att välja! Eller så gör du två satser, en av varje!
Photograph of SeitanköttbullarFoto: Jesper Nilsson.

Ingredienser

200 gram fast tofu eller 3 dl blötlagd sojafärs
3 msk ströbröd
1 msk ketchup
1 msk grönsaksfond
1 msk ljus sojasås
1,5 dl vetegluten
1 tsk lökpulver
1/2 tsk vitpeppar
1/2 tsk paprikapulver
1 nypa kryddpeppar

Gör så här

Detta recept kan göras på antingen sojaprotein eller tofu. Vi brukar oftast använda sojaprotein. Och då föredrar vi att blötlägga lite större bitar och sedan köra de några sekunder i en mixer. Detta skapar lite mer ojämna ”flisor” av sojaproteinet, perfekt för köttbullar.

Mixa sojaprotein eller tofu i en hushållsmaskin tills det blir lagom finhackat. Häll över i en bunke och tillsätt ströbröd, ketchup, grönsaksfond och sojasås. Låt smeten stå i 5 minuter tills ströbrödet mjuknat. Verkar smeten för torr, häll i en matsked vatten eller två. Tillsätt kryddorna och smaka av. Var försiktig med kryddpepparn.

Häll i veteglutenet och fördela det i köttbullsmeten med en gaffel lite lätt. Ju längre du rör runt desto mer glutentrådar bildas, och vi vill inte att våra köttbullar skall bli trådiga. Forma bullar av smeten genom att lägga en klutt mitt in handflatan och pressa till, vänd och pressa till några gånger.

Om du vill kan du ångkoka köttbullarna i en ångkokare (vi använder en insats till vår mikrovågsugn) några minuter så att bullarna blir fasta och fina. Om du inte har tillgång till en ångkokare så kan du börja med att steka köttbullarna på låg till medelvärme i en stekpanna. Avsluta med att steka köttbullarna i en klick margarin på hög värme så de får lite färg och fin yta. Testa gärna med en köttbulle så att du får en känsla för hur mycket tid de behöver. Det kan variera efter värme och mängd vätska i smeten i relation till gluten.

Tänk på att köttbullarna blir sega av att värmas i ugn eller i mikrovågsugn efter att de stekts. Vill du värma på dem dagen efter tillagning, stek på dem hastigt på hög värme igen.