Mat > Bakat > Hannas vörtbröd

Hannas vörtbröd

Av Vegankrubb.

Detta recept går att variera i det oändliga genom olika kombinationer av vätska och mjöl! Är du sugen på ett tungt med rågmjöl och porter eller ett lättare med grahamsmjöl och svagdricka?
Foto: Vegankrubb.

Ingredienser

3 dl krossad råg eller korn
1 dl linfrö
3 dl kokande vatten
25 g margarin
3 dl porter / svagdricka / julmust / julöl
10 g jäst
1 dl mörk brödsirap
1 påse vörtmix
1 dl russin
ca 10 dl mjöl.

Gör så här

Lägg rågkrosset och frön i en bunke och slå över det heta vattnet, rör om, täck med plastfolie och låt stå framme i rumstemperatur i 12 - 24 timmar.

Smält margarinet, smula jästen i en bunke och rör ut det med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, det skållade, vört, sirap, russin och det mesta av mjölet eller mer om det verkar behövas. Degen ska vara fast och mår bra av att arbetas kraftigt antingen för hand eller i maskin.
Täck med duk och låt degen jäsa i 3-4 h (har du ont om tid så öka mängden jäst och jäs lite kortare tid). Tag sedan upp degen och knåda lätt innan du bakar ut den antingen som två limpor eller i formar.
Lägg på plåt och jäs täckta i ytterligare 1-2 h. Grädda på 200 grader långt ner i ugnen i ca 30 min. Låt svalna på galler under duk.