Mat > Janssons > Fiskvännens frestelse

Fiskvännens frestelse

Av Vegania.

Att tartex är gott på smörgås vet förmodligen varenda vegan, men lika många kanske inte har koll på att det passar perfekt i gratäng!
Foto: Vegania.

Ingredienser

1 ½ liter strimlad rå potatis
1 lök, hackad
3 dl vatten eller sojagrädde
1 grönsaksbuljongtärning
100 g tartex eller annan vegetarisk pastej
1 dl hackade svarta oliver
Ev 3 msk finhackad kapris
¾ dl ströbröd

Gör så här

Blanda strimlad potatis, hackad lök och 1 ½ tsk salt. Lägg drygt hälften i en smord ugnsform. Strö på hackade oliver och kapris, och lägg därefter på resten av potatisen. Värm upp vattnet eller sojagrädden och lös upp buljongen och tartexen. Häll såsen över potatisen och strö på ströbrödet. Grädda i ugnen en timme i 225 grader. Täck med folie efter 40 minuter så att gratängen inte bränns.