Mat > Köttbullar > Köttbullar i gräddsås

Köttbullar i gräddsås

Av Jävligt gott.

Inte bara är de här "köttbullarna" fantastiskt goda, de serveras dessutom i en underbar gräddsås som tar rätten till nästa nivå!
Photograph of Köttbullar i gräddsåsFoto: Jävligt gott.

Ingredienser

Köttbullarna:
325 g vegofärs
1,5 dl ströbröd
1,5 msk potatismjöl
2 dl havregrädde
½ – 1 dl vatten
1 gul lök
1,5 msk god grönsaksfond
1 msk kinesisk soja
10-12 korn kryddpeppar mortlade
mjölkfritt smör att steka i (mycket)
salt och svartpeppar

Gräddsås:
3 dl Oatly havregrädde
1,5 msk grönsaksfond
1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)
1 msk kinesisk soja
Salt och svartpeppar

Gör så här

Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Ha i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg. Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka med i några minuter och spä med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandat tar du stekpannan åt sidan.
Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder. Ha därefter ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs. Bullarna kommer att få ungefär samma smak som färsen, så nu kan du justera om du vill ha den starkare. Om färsen är för torr och hård så ha i lite mer grädde. Är den för blöt, ha i lite mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar men inte så torr så att den känns otrevlig.
Handrulla bullar , ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme. Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter. Smaka av med salt och peppar. Klart!