Mat > Köttbullar > Auberginebollar

Auberginebollar

Av Veganrecept & Galna Upptåg [PDF].

Aubergine är inte bara bra som sillsubstitut, det blir också riktigt grymma julköttbullar!
Foto: .

Ingredienser

2 auberginer
olivolja
3 skivor ljust formbröd
4 msk sojagrädde
2 pressade vitlöksklyftor
ca 2 msk vetemjöl
salt & peppar
ev ströbröd

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Dela upp varje aubergine i två halvor och skär skåror i fruktköttet. Pensla på lite olivolja och sätt in dem i ugnen på en ungsform eller galler i 25-30 minuter. Låt dem svalna lite.

Skrapa ur köttet med en sked och hacka igenom det med en kniv så det blir finfördelat. Pressa eller finhacka vitlöken och skär eller smula i så små bitar det går. Blanda ihop vitlöken, aubergineköttet och brödet. Tillsätt sojagrädde ocn rör ihop. Blanda sedan ner mjölet. Blir smeten för lös och kladdig, ta lite mer. Låt sedan stå och svälla en stund.

Forma bollar, gärna med hjälp av en sked. Rulla dem gärna i ströbröd och stek på medelvärme i 4-5 minuter. Det kan vara svårt att få dem fint runda men blir lika goda om man plattar till dem en aning till små puckar.