Mat > Sylta > Bovetesylta

Bovetesylta

Av Grön festmat.

Bovete är faktiskt inget sädesslag, även om det är lätt att tro det. Det är istället nära släkt med rabarber, och passar utmärkt att göra sylta på!
Foto: David Hallberg Jönsson.

Ingredienser

2 tsk kryddpeppar, mald
2 tsk mejram
2 st lagerblad
2 st vitlöksklyftor
2 msk grönsaksbuljongsextrakt
11 dl vatten
4 dl bovetemjöl

Gör så här

Skölj bovete, finhacka vitlök och fukta lagerblad. Koka upp vatten och buljong. Tillsätt lagerblad, bovete och vitlök. Låt koka på svag värme cirka 20 minuter. Krydda efter smak. Fiska upp lagerbladen. Häll massan i kalla sköljda formar. Ställ dem att svalna. Syltan kan förvaras i kyl i flera dagar. Servera gärna mjölksyrade rödbetor till.