Mat > Janssons > Janssons frestelse med julkryddor

Janssons frestelse med julkryddor

Av Vegokoll.

Janssons frestelse är en riktig julklassiker. Ta rätten till nästa nivå med dessa julkryddor, för en gratäng som smakar lika julig som den känns!
Foto: Pekka Koskenvoima.

Ingredienser

8 medelstora potatisar
1 gul lök
2 msk ströbröd

Champinjonfräs:
6 medelstora färska champinjoner
1 krm kanel
1 krm mald kryddpeppar
2 krm salt

Gräddblandning:
5 dl havregrädde
3 krm mald kryddpeppar
10 hela nejlikor
ca 1½ tsk salt

Gör så här

Koka upp havregrädden med nejlikor, kryddpeppar och salt. Låt detta dra i ca 15 min. Sila bort nejlikorna. Skala och skär potatisarna i tunna stavar. Skiva champinjonerna och fräs dem med kryddpeppar, kanel och salt. Skiva löken. Blanda sedan potatis, lök och champinjoner i en ugnsfast form. Häll över grädden. Strö över ströbrödet och grädda i 200 grader ca 1 timma.