Se måttangivelserna på kryddorna som en guide och prova dig fram till din egen perfekta kryddblandning!
Foto: Vegankrubb.
Ingredienser
300 g mjölkfritt margarin
5 dl socker
1 dl sirap, ljus eller mörk
2 msk malen ingefära
3 msk malen kanel
2 msk malda kryddnejlikor
4 tsk stött eller mald kardemumma
1 msk bikarbonat
2 dl vatten
1 ½ l (900 g) vetemjöl
Gör så här
Rör rumsvarmt fett, socker och sirap smidigt. Blanda i kryddorna och bikarbonat och tillsätt sedan vattnet och det mesta av mjölet och knåda ihop till en fast deg. Det går bra att göra degen i matberedare men då får bara en halv sats åt gången plats. Tillsätt då allt från början, margarinet kallt och skuret i kuber, också nu sparar du en del av mjölet för att knåda in vid utbakningen.
Låt degen vila övertäckt i kylskåp i minst 1 dygn.
När det är dags att baka ut degen delar du den i mindre bitar och kavlar ut den mycket tunt, nästan så tunt det bara går. Mjöla kavel och bakbord och vänd degen ett par gånger. Ta ut kakor med mått och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader i 4-5 minuter.